top of page

Kuzey Ay DüÄŸümü Aslan’da  

​

“Programımız basit: Yönetmek istiyoruz.”


Barış İlhan, 9.5.2017

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

9 Mayıs’ta Kuzey Ay DüÄŸümünün BaÅŸak’tan Aslan’a geçiÅŸini düÅŸünürken aklıma 2009 yılında Radikal 2 için yazdığım “Aslan: Kral veya Soytarı””isimli yazı geldi. Yazı Mussolini’nin bir sözüyle baÅŸlıyor.

“Programımız basit: Ä°talya’yı yönetmek istiyoruz.”

​

II. Dünya Savaşı sırasında Ä°talya’yı yöneten diktatör Benito Mussolini (29.7.1883) Aslan burcudur. Hitler’le birlikte faÅŸizmin önemli kurucularındandır. VatandaÅŸlarına eski Roma Ä°mparatorluÄŸunun ihtiÅŸamlı (Aslan) günlerine dönme sözü vermiÅŸtir. Il Duce (lider-Aslan burcu) adıyla bilinmektedir.

​

FaÅŸizmin ilk ilkesi Lider (Aslan) ilkesidir. Bu ilkeye göre toplumsal yaÅŸamın tüm alanlarını kapsayan bir tek ideoloji baÄŸlayıcı olarak ilan edilir. Gerek devlet gerekse de yönetim dünya görüÅŸüne göre ve lider ilkesine göre örgütlenir ve belirlenir. Aynı ÅŸekilde iÅŸletmelerde de patron ve iÅŸçi arasında iÅŸletme yöneticisinin iktidarına dayalı bir iliÅŸki kabul edilir. (Vikipedi)

​

Astrolojide Ay anneyi temsil ederken GüneÅŸ babayı temsil eder. Dolayısıyla Aslan burcu insanları genellikle babaları ile baÄŸlantılı deneyimler ya da sorunlar yaÅŸayabilirler. Bu her ÅŸeyden önce babanın kimliÄŸinin, onun önceliklerinin ardında kalmak ÅŸeklinde görülebilir, dolayısıyla babaya senin kim olduÄŸunu, senin için neyin önemli olduÄŸunu ifade etmek süreci söz konusu olabilir.

​

Kendinden emin, gururlu görünen Aslan gerçekte baÅŸkaları tarafından onaylanmak ister. Bir davranışının onaylanmayacağından korkarak geri çekilebilir ya da kendini onaylatmak için despotluk edebilir. Bu onayın kendi içinden gelmesini saÄŸlaması, kendini kimliÄŸini bulup onu ifade etmesi gerekir. Babadan aldığı iÅŸ, aÅŸk ve toplumsal hayat için ahlak kuralları, davranış prensipleri Aslan’ın kendisine zorlu bir yaÅŸam yaratmasına neden olabilir. Nitekim Mussolini’nin yaÅŸamında babasının etkisi kolaylıkla görülebiliyor. Ä°smi Benito bile hem anarÅŸist bir aktivist hem de milliyetçi olan babasının eÄŸilimlerine uygun olarak Meksikalı reformist baÅŸkan Benito Juares’in isminden geliyor.

​

Åžimdi Mussolini’nin Aslan burcu olması ile Kuzey Ay DüÄŸümünün Aslan’a geçmesi arasında ne gibi bir baÄŸlantı var diye sorabilirsiniz. Arayalım, bakalım ne gibi bir baÄŸ bulacağız?

​

Mussolini 1922 yılında yaklaşık 30,000 Kara Gömleklinin (Mussolini’nin vurucu timi) Roma’ya doÄŸru harekete geçmesi üzerine baÅŸbakan yapıldı ve derhal diktatörlüÄŸü uygulamaya baÅŸladı, Gazetelere, kitaplara sansür, seçim sisteminin deÄŸiÅŸtirilmesi, kendi partisinin dışındaki partilerin kapatılması gibi uygulamalarla Ä°talya’yı polis devleti haline getirdi. Sendika hareketlerini yasakladı, eÄŸitimi kontrol altına aldı. Tüm ülkeyi tren rayları ve otobanlarla kapladı. Hem ülkenin iç ve dış iÅŸlerinden sorumluydu, hem de orduyu idare ediyordu. Tüm bakanlıkların görevlerini üstlendi. Üniversitedeki öÄŸretim görevlilerine faÅŸizmi savunacaklarına dair yemin ettirdi, gazete editörlerini kendisi seçti. 1925 Aralık’ında bir yasayla ünvanını II Duce (Lider) olarak deÄŸiÅŸtirdi ve tek otorite oldu. Böylece özellikle 1925-27 yılları arasında tüm gücü elinde topladı.

​

Bu esnada Kuzey Ay DüÄŸümünün nerelerde olduÄŸuna baktığımızda, 1922 yılında BaÅŸak’ta, 1925’te ise Aslan’da olduÄŸunu görüyoruz.

​

Mussolini’nin ülküdaşı Hitler, 23 Mart 1933’ten sonra Alman Ä°mparatorluÄŸu’nun tek lideri oldu. Bu esnada Güney Ay DüÄŸümü BaÅŸak’taydı, Bir kaç ay sonra Aslan’a geçti.

​

Uzun yıllar Irak’ta devlet baÅŸkanlığının yanı sıra Devrim Komuta Konseyi baÅŸkanlığı, baÅŸbakanlık ve Baas genel sekreterliÄŸi görevlerini de üstlenen, yaygın bir gizli polis ağı örerek, yönetimine karşı her türlü iç muhalefeti bastıran Saddam Hüseyin 16 Temmuz 1979'da devlet baÅŸkanı olduÄŸunda Kuzey Ay DüÄŸümü BaÅŸak’taydı. Aralık’ta Aslan’a geçti.

​

Bu örneklerde görüldüÄŸü üzere, Kuzey Ay DüÄŸümünün BaÅŸak’tan Aslan’a geçiÅŸinin ülkelerde tek adam veya lider sistemine geçiÅŸe denk gelmesi dikkate deÄŸer görünüyor. Ay DüÄŸümleri zodyakta geriye doÄŸru giderler. Buna göre önce Terazi’den geçerler, sonra BaÅŸak’ta yol alırlar ve Aslan’a geçerler. Bu yolculuÄŸu önce hak, adalet ve eÅŸitlik teması (Terazi), sonra kendi düzenini oluÅŸturma, kategorize etme, ayrıştırma (BaÅŸak) ve nihayet kendi egemenliÄŸini dayatma ve saÄŸlamlaÅŸtırma olarak (Aslan) tanımlayabiliriz.

​

Kuzey Ay DüÄŸümü Aslan’da iken Güney Ay DüÄŸümü de Kova burcunda bulunur. GüneÅŸ’in en güçlü olduÄŸu Aslan ile GüneÅŸ’in zayıfladığı Kova zıtlığı adeta güçlü kral ile güçlü halk (yani güçsüz kral) arasındaki çekiÅŸmeyi gösterir ve Kuzey Ay DüÄŸümü Aslan’dayken kral yükselir. BaÅŸak’tan Aslan’a geçiÅŸte deÄŸiÅŸken burçlardan (mutable) sabit burçlara (fixed) geçiÅŸ söz konusudur. DeÄŸiÅŸkende aÅŸina yapılar deÄŸiÅŸmeye baÅŸlar, sabitte yeni modeller sabitlenir.

​

2000’li yıllarda Kuzey Ay DüÄŸümünün ilk kez BaÅŸak burcuna giriÅŸi 12 Kasım 2015’te denk geldi, Aslan burcuna ise 9 Mayıs 2017’de giriyor. Bu yolculuk esnasında çeÅŸitli ülkelerde seçimlerle düzenler deÄŸiÅŸti. Bunlara uyum saÄŸlamak olaylı oldu. Seçimler esnasında ülkelerin eski görkemlerine kavuÅŸturulacağı vaad edildi. Dünyanın bir çok yerinde tek adam düzenleri yerleÅŸmeye baÅŸladı. Yasaklar ya da insanı deÄŸil parayı öne alan yönetimler iktidara yerleÅŸmeye baÅŸladı. Åžimdilik gidiÅŸat iyi görünmüyor. Hikayenin sonunun 1930’lar Avrupa’sına benzememesini dileriz.

bottom of page