top of page

2019 – KADERÄ°N GÖZLER ÖNÜNE SERÄ°LMESÄ°

Barış İlhan, 31.12.2018

​

Bu yazıma 2016 yılı için yazdığım yazının bir bölümüyle baÅŸlamak istiyorum, çünkü içinde bulunduÄŸumuz durumu ancak bütünlüÄŸüyle anlayabiliriz. O zaman “Kaderimizde Var mıydı?” diye sormuÅŸtum:

​

“Türkiye tarihinde daha önce böyle bir dönemden geçmedik. Türkiye ilk defa Pluto-Pluto karşılığı yaşıyor. 1976-77’de buna benzer bir dönem vardı, ancak bu kadar ÅŸiddetli deÄŸildi. Åžimdiki karşıtlık diÄŸer gezegenlerin de eÅŸlik etmesi ve dünyanın tamamında düzen deÄŸiÅŸikliÄŸine iÅŸaret etmesi ile oldukça ÅŸiddetli geçiyor, yani bildiÄŸimiz gibi deÄŸil...

Evet bu kaderimizde vardı, çünkü Türkiye’nin doÄŸum haritasında Pluto 1. evde bulunuyor. Bu her ÅŸeyden önce halkı sürekli baskı altında, güç tarafından ezilen bir ülkeye iÅŸaret ediyor. KuruluÅŸundan beri halı altına süpürülen sorunların bir gün ortaya çıkarak bir krize neden olacağını gösteriyor. Bir dönüÅŸümün kaçınılmaz olduÄŸunu gösteriyor. Pluto’nun olduÄŸu yerde baskı, manipülasyon, nüfuz etme, dönüÅŸtürme, yutma, asimile etme görülür ve bu, kuÅŸkusuz bir ülkenin halkı için iyi deÄŸildir.

​

Ancak 1. evdeki Pluto bir baÅŸka konuya daha iÅŸaret ediyor. Bunu anlayabilmek için 1. evin ülkenin kendisini simgelediÄŸini düÅŸünmemiz gerekir. Yani ülkenin bedeni, sınırları da burada görülür. Pluto burada bulunduÄŸuna göre, bu, ülkenin bedeninin, yani sınırlarının deÄŸiÅŸiminin iÅŸareti olabilir mi? Evet, tabii ki olabilir, neticede Pluto’nun gücünden bahsediyoruz.

​

Pluto’nun gücü kendini üç süreçte gösterebilir. Birisi aynı kalmak için direnmek, ikincisi mevcut biçimi dönüÅŸtürmek, üçüncüsü de elemek, yani bir tür ölüm... “Bu süreçlerin hepsi yararlı veya zararlı olabilirler. Önemli olan sürecin amacı ve niyetidir.
....

Bu süreçlerin tümünü ÅŸimdi bütün yoÄŸunluÄŸu ile deneyimliyoruz. Bu yoÄŸunluk, beladan kurtulmak için ülkenin bölünmesine razı olanların sayısını giderek arttırıyor. Yine sorunları çözmeden aynı kalınması için baskı yapılmasından yana olanlar da artıyor. Öte yandan bu baskıyı reddeden ve dönüÅŸümü talep edenlerin hem sayısı hem de kararlılığı yükseliyor. Ve iÅŸler giderek çok ölümcül bir güç savaşına doÄŸru evriliyor. Bunun sonunda, Türkiye Cumhuriyeti ölebilir mi, sınırları deÄŸiÅŸebilir mi, bölünebilir mi? Neden olmasın? EÄŸer saÄŸlıklı bir müzakere, hesaplaÅŸma ve arınma sürecine girilemezse, önümüzde bizi Pluto’nun efendisi olduÄŸu cehennem bekliyor. Hatta kapısından girdik bile...

​

KuÅŸkusuz yeraltının efendisinin orada bizim için sakladığı cevherler de var. Bu cevherler zenginleÅŸmemizi ve büyümemizi saÄŸlayabilirler, ancak bunun için önce cehennem azabı çekmemiz gerekebilir. Neticede Satürn ötesi gezegenler dünyasal astrolojide uÄŸursuz kabul edilirler. Ä°nsan topluluklarının dönüÅŸmesi, bir insanın dönüÅŸmesinden daha zordur ve dönüÅŸüm mutlaka acı ve yas sonucu olabilir. Ülkenin doÄŸusu uzun zamandır acı çekiyor, bu nedenle dönüÅŸüme razı, ancak ülkenin batısı henüz dönüÅŸümü arzulayacak kadar gerçek bir acı çekmedi. Bu, biraz zaman alabilir. Pluto transitleri asıl etkilerini açı gerçekleÅŸtikten birkaç derece sonra gösterirler, dolayısıyla Pluto-Pluto karşıtlığı geçmiÅŸ olmasına raÄŸmen asıl iÅŸaret ettiklerini 2015’in ortasından sonra deneyimlemeye baÅŸladık. Ülkemiz bir anlamda karanlık bir ölüm tüneline girdi.

​

Bundan kısa zamanda kurtulabilecek miyiz? Muhtemelen hayır. Gökyüzünde ağır hareket eden gezegenlerin çoÄŸunun döngüleri son fazlarını yapıyorlar, yani döngüler kapanıyor. Bunlar arasında halen yaÅŸamakta olduÄŸumuz Jüpiter-Satürn döngüsünü, Satürn-Neptün döngüsünü, 2009-10 yıllarında deneyimlediÄŸimiz Satürn-Pluto döngüsünü sayabiliriz. Bu döngüler 2020’li yıllarda sonlanacaklar. 2020 yılında OÄŸlak burcunda Satürn-Pluto kavuÅŸumunu yaÅŸayacağız. Ardından Satürn Kova burcuna girecek ve Jüpiter’le kavuÅŸacak. Ä°ÅŸte biz gözümüzü o yıllara dikeceÄŸiz ve olanları bekleyeceÄŸiz.

​

Peki o zamana kadar bizim yapabileceÄŸimiz bir ÅŸey yok mu? KuÅŸkusuz var. Viktor Frankl “bir durumu deÄŸiÅŸtiremez hale geldiÄŸinizde, kendinizi deÄŸiÅŸtirme göreviyle karşı karşıya kalırsınız” demiÅŸ. Artık öncelikle olup biteni kabullenmek, bunlara anlamak üzere dikkatle bakmak, anlayış göstermek, merhamet etmek ve daha büyük bir ‘iyi’ için birleÅŸmek zorundayız. Bizim kiÅŸisel arzularımız, isteklerimiz, huzurumuz önemli deÄŸil, biz önemli deÄŸiliz. Artık olan biten bizi aÅŸtı. Üzerimize karanlıklar çöküyor, bu fırtına ÅŸiddetli esiyor. Tek yapabileceÄŸimiz fırtınayla birlikte esnemek, kendimizi buna göre deÄŸiÅŸtirmek, yanımızda muhtaç olana yardım etmek, elele tutuÅŸmak, yanlız olmadığımızı hissetmek, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek...”

​

Yukarıdakileri okuduÄŸumuzda dikkatimizi iki konu çekiyor. Birincisi halen karanlık bir tünelde olduÄŸumuz, ikincisi de olan biteni kavrayabilmek için 2020 yılını bekleyeceÄŸimiz. (2020 yılının döngüleri ayrı bir yazıda incelenecek.) Aradaki süreçte ekonomik kriz dahil, çok ÅŸey yaÅŸanıyor gibi görünse de, yıllardır yazıp çizdiÄŸimiz üzre, bunlar sürecin doÄŸal seyri. Mevcut yaklaşımlarla daha farklı olamazdı, sadece, daha önceki tavırlar sonucu oluÅŸan, kaderimiz gözümüz önünde kendini açıp sergiliyor, biz de buna ayak uydurmaya çalışıyoruz. Bu durumda yeni bir ÅŸeyler yazmak anlamını yitiriyor, insan kendini tekrarlıyor gibi hissediyor. Yine de, günlük detaylarda ne gibi bir atmosferde yaÅŸadığımızı insan merak etmeden duramıyor.

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019’da Satürn ve Tutulmalar

2019 yılında en dikkati çeken konu “Kaderimizde Var mıydı?” yazısında açıklanan Türkiye’nin Pluto’sunun bu defa Satürn ve GüneÅŸ Tutulmaları ile tetiklenecek olması. Ä°lk Tutulma 6 Ocak’ta, ikincisi 2 Temmuz’da gerçekleÅŸecek. Yani 2019 yılındaki Tutulmalar Türkiye’nin 1.ev-7.ev, ben-sen hattında deneyimlenecekler. Bunu halk ve karşıtları, Türkiye ve Müttefikleri ya da düÅŸmanları, veya bölünmüÅŸ halkın karşıtlığı, özetle bir tür çatışma ve kutuplaÅŸma olarak düÅŸünebiliriz. Nitekim Kış Solistinin haritasında Türkiye’nin Mars’ının yükselmesi de bu çatışmayı/savaşı iÅŸaret ediyor. Türkiye’nin doÄŸum haritasında Mars 4. Evde, yani içeride olduÄŸu için sorunların hem iç, hem de dış kaynaklı olacağını varsayabiliriz. 4. Ev aynı zamanda inÅŸaat sektörünü de simgelediÄŸi için bunun 2019’a damgasını vurması da beklenebilir.

​

Satürn’e geri dönecek olursak, Satürn yılın ilk haftalarında Türkiye’nin Pluto’sunun karşısına geçecek ve eski bir yarayı kanatacak. Arıtılması gereken ÅŸeylere baskı yapacak. Pluto daha önceki transit Pluto karşıtlığında o kadar darbe almasaydı, ÅŸimdiki harekette büyük bir dönüÅŸtürücü gücün ortaya çıkacağını düÅŸünebilirdik, ancak Pluto transiti zaten büyük zarar verdiÄŸi için, ÅŸimdiki hareketin de çok yıkıcı olacağını düÅŸünmek gerekiyor. Satürn karşıt açıyı yapıp ilerleyecek, yani o noktayı fazla taramayacak, ancak GüneÅŸ Tutulmaları Pluto’yu tetikleyip duracaklar ve hemen olmasa bile 1-2 yıl içinde büyük dönüÅŸümlere iÅŸaret edecekler. 18-19 yıl önce benzer tutulmalarda ne olduÄŸunu merak ederseniz, AKP’nin kuruluÅŸuna denk geldiklerini görürsünüz. Dolayısıyla ÅŸimdiki tutulmalar da AKP için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyorlar. (Bu arada yazmadan geçemeyeceÄŸim. 2001 yılında bu tutulmalar olurken Sabiha Gökçen havaalanı hizmete girmiÅŸ. Bu yıl da Ä°stanbul havaalanı hizmete girecek.)

 

Kış Soltisti Haritası

Astrolojiye göre Yeniyıl 31 Aralık’ta deÄŸil, Bahar Ekinoksunda baÅŸlar. Ancak bazı kültürler 21 Aralık’ta Kış Soltistinde de baÅŸlatır. O zamanın doÄŸum haritası çıkartılarak önümüzdeki yıl için yorumlanır. Bu yılın haritasına baktığımızda Terazi burcunun yükseldiÄŸini görüyoruz. Türkiye’nin Mars’ının burada olduÄŸunu söylemiÅŸtik. Terazi’nin yükselmesi dengeyi, ölçüyü tutturmanın, adil olmanın önemini vurguluyor. Terazi’nin yöneticisi Venüs kaynaklar evi olan 2. Evde, Akrep burcunda zarar görüyor. Yani halk güçsüz, ekmek parasının çıkartmaya, hayatta kalmaya çalışıyor. Venüs’ün yöneticisi Mars Balık burcunda, 6. Evde, özveri ile çalışmaya, bazı durumlarda köleliÄŸe iÅŸaret ediyor. Yanındaki Kayron ile sıkıntılı olduÄŸunu görüyoruz. Onun yöneticisi Jüpiter medya ve komÅŸular evi olan 3. Evde Yay burcunda güçlü durumda. Ancak her belanın altından çıkan Antares’in üzerinde duruyor. (Antares’le ilgili okumak için yazının sonundaki linki tıklayın) 6. ev aynı zamanda orduyu, silahlı kuvvetleri temsil ettiÄŸine göre, onun yöneticisinin komÅŸular evinde olması hemen aklımıza Fırat’ın DoÄŸusuna operasyonu getiriyor. Nitekim Jüpiter Antares’in üzerine gelir gelmez, iktidar bu operasyondan bahsetmeye baÅŸladı. Ancak Amerika’nın Suriye’den çıkacağını açıklaması ÅŸimdilik bu operasyonu erteledi. Haritaya baktığımızda yurtdışını temsil eden Merkür’ün hemen Jüpiter’in yanında olduÄŸunu görüyoruz. Merkür Yay burcunda zararlı konumda. Her ne kadar Amerika’nın açıklamaları rahatlatmış gibi görünse de bu konuda açık olmadığını, zararlı baÅŸka iÅŸler peÅŸinde olduÄŸunu düÅŸünebiliriz.

​

Haritada iktidarı temsil eden 10.evde Yengeç burcunu görüyoruz. Bu bize ilk etapta iktidarın geçmiÅŸin etkisiyle, milli duygulara hitap ettiÄŸini gösteriyor. Ancak bir dalgalanma söz konusu. Yengeç’in yöneticisi Ay 9.evde, yani iktidarın 12. evinde sıkıntılı durumda. Zaten peregrin. Güçsüz, takatsiz durumda. Onun yöneticisi de Merkür, yani iktidar yabancı güçlerin etkisi altında görülüyor. Bu da bizi tekrar 3. eve, komÅŸulara götürüyor. Ä°çinde bulunduÄŸumuz koÅŸullarda Suriye, Irak konusu üzerinden yabancıların etkisi altındayız.

​

Haritanın diÄŸer güçlü gezegeni Satürn 4. evi (muhalefet) ve 5. evi (gençler, meydanlar) yönetiyor. Bu durumda muhalefetin güçlü olduÄŸunu düÅŸünebiliriz, ama hangi muhalefet? Ä°ÅŸte bunu bilemiyorum. Ancak haritanın Yükselen’inde Türkiye’nin Mars’ının bulunduÄŸunu söylemiÅŸtik. Bu Mars genellikle Kürtleri temsil ediyor. GeçmiÅŸte incelediÄŸimiz hareketlerde ne zaman Mars tetiklense Kürtlerle ilgili bir olay oluyordu. Bu durumda, her ne kadar okuduklarımız buna iÅŸaret etmiyorsa da, acaba Kürtler mi güçlü diye sormadan edemiyoruz. GöreceÄŸiz....

 

Mars Türkiye haritasında 11.evi yöneterek parlamentoyu da simgeliyor. Gerçi parlamento zaten iÅŸlevsiz durumda, ama bugün Ä°çiÅŸleri Bakanı bir açıklama yaparak bu konudaki bütün kuÅŸkuları ortadan kaldırdı. 24 Haziran’da yürürlüÄŸe giren anayasal düzenlemeleri ‘istiklal sistemi’ diye niteleyerek “Bu yeni sistemde Türkiye artık eskisi gibi hükümetlerin yıkılıp bozulacağı, birtakım operasyonlarla alt üst edilebileceÄŸi bir anlayış yoktur. Artık koalisyonlar, Meclis’teki sayılar bir önem taşımamakta” dedi.

​

Mars ayrıca 11.evi yöneterek ülkenin hazineisini de temsil ediyor. Haritada zaten halkın finansal sorunlarla boÄŸustuÄŸunu görmüÅŸtük. Mars’ın yükselmesi hazinenin de baÅŸlı başına sorun kaynağı olacağına iÅŸaret ediyor.

 

Jüpiter

Kış Soltisti haritasından bağımsız olarak Jüpiter’e baktığımızda, Türkiye’nin doÄŸum haritasında Jüpiter iktidarı ve orduyu, Satürn de açık düÅŸmanları temsil etmektedir. Åžimdi her ikisi de yönettikleri burçlarda güçlü durumdalar. Jüpiter Yay’da iyimserlik ve güvene iÅŸaret ediyor. Bu güvenle büyük iÅŸlere kalkışılabilir, ancak 2019’un Aralık ayında Jüpiter OÄŸlak burcuna girerek bütün gücünü kaybetmekle kalmayacak, aynı zamanda düÅŸmanın, rakibin gücü altına girecek, dolayısıyla aşırı güvenle atılmamakta yarar var. Bu, kiÅŸisel her tür konu için de geçerli. Temkinli ilerlemek lazım.

​

Son olarak 6 Ocak’taki GüneÅŸ Tutulmasının Satürn ile Pluto’nun orta noktasında gerçekleÅŸeceÄŸini, bunun da Jüpiter’in Antisciasının üstüne geldiÄŸini söylemek gerekiyor. Yani açıkça görülmeyen ÅŸekilde ahlak, din, inançlar, yasalar ve iktidar tuttulmuÅŸ oluyor. Ve oldukça gerilimli bir enerji ortaya çıkıyor. Bakalım nasıl tezahür edecek.

KiÅŸisel olarak, hemen telaÅŸlanmayın, bir tutulmanın sizi ilgilendirmesi için ya tutulmanın yaÅŸadığınız yerden izlenmesi ya da doÄŸum haritanızdaki bazı noktaların bu tutulma ile tetiklenmesi gerekir. Bir tutulmanın etkisi üç ay öncesinden baÅŸlar ve genellikle iki yıl sürer. 6 Ocak’taki tutulma en çok Ocak’ın ilk iki haftasında doÄŸanları ilgilendirecektir.

​

2019’da her ÅŸey gönlünüzce olsun!

 

2019.jpg
bottom of page